Läk igen såret mellan Högdalen och Rågsved

 

Före...

Före…

... efter.

… efter.

Mellan Högdalen och Rågsved breder ett ingenmansland ut sig. Trafiken dånar från Magelungsvägen. Pendeltågen brakar förbi, men stannar inte förrän i Älvsjö eller Farsta Strand. På viadukten tio meter upp korsar tunnelbanans Hagsätralinje, och bara ett par hundra meter bort ligger Rågsveds station. Men vägen dit är ödslig, med tunnelbanevallen på ena sidan och stora asfalterade ytor på den andra.

Det märkliga är att detta skulle kunna vara en av Söderorts knutpunkter – ett ställe som gjort för en ny pendeltågsstation och 630 bostäder. Och nu har Vänsterpartiet Vantör presenterat en vision om ”Rågsveds allé” som är värd all beröm. Ett sår i stadsbilden skulle läkas igen, samtidigt som välbehövliga hyresrätter byggs i ett läge med perfekta kommunikationer och nära centrum.

Dessutom är det ett smart motförslag till borgarnas envetna försök att bygga radhus i närbelägna Rågsveds friområde. Det unika naturområdet i sluttningen ner mot sjön Magelungen ska givetvis bevaras åt alla, medan marken kring spår- och vägkorsningen några hundra meter bort blir utmärkt som bostadsområde, dessutom åt långt fler än vad som ryms i radhusen.

Läs mer hos Stockholmsvänstern och på Rosas blogg. Även Popvänster gillar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s