Att bygga potatistorn

Årets odlingsexperiment är våra två potatistorn. Tanken är att de ska maximera skörden per kvadratmeter. Och så är det förstås (jag erkänner, det är mest därför jag gör det) väldigt roligt att bygga och testa saker.

Jag utgår ifrån diverse brittiska odlingsbloggar (de är bra på det här med att odla mycket i pytteträdgårdar) och tänkte beskriva här hur vi byggt våra torn och sedan uppdatera allt eftersom. OBS: Du behöver inte en egen trädgård för att testa, det går ofta bra att annektera en plätt utanför flerfamiljshuset.

Steg 1: Bygg ett runt stängsel av ståltråd och något nät som ligger och skräpar

2014-04-26 11.06.18

Steg 2: Tjonga fast allt i marken med några lämpliga pinnar

2014-04-26 11.21.45

Steg 3: Luckra upp jorden, lägg på kompostjord (vilket vi hade men annars går det fint med vanlig köpejord) och lägg i ett antal sättpotäter. Kanterna täcks med halm. Potatisar vill ha rätt mycket vatten, ett vanligt nybörjarmisstag (enligt britterna) är att inte ha ett bevattningsrör i mitten. De tyckte att man skulle köpa ett special-rör men jag tror att det går lika bra med en gammal påskmust-flaska.

2014-04-26 12.24.27

Steg 4: Jord över potatisarna, ca 7 cm. Och rejält med halm. Sedan är det bara att vänta och vattna. När blasten börjar komma upp ska det fyllas på med mer jord och halm. Jag återkommer!

Advertisements

One thought on “Att bygga potatistorn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s